Külföldi kalandjaim - Az élet au pair-ként

Külföldi kalandjaim - Az élet au pair-ként

Dec. 11. – Zsidó szokások – egy kis összefoglaló

2020. december 19. - Agnik19

Péntek

A kisfiú új kedvenc időtöltése, hogy keres magának valami olyan tevékenyéséget, amiről tudja, hogy nem szabad csinálnia (a matricák módszeres leszaggatása a falról, a szemetes fogdosása, vagy az elektronikai eszközök piszkálása a jelenlegi top kedvencek) és már előre huncutul rám vigyorog a tényleges csintalankodása előtt és várja, hogy mit lépek. Röviden: nem kell attól tartanom, hogy besavanyodik:)

Most jöjjön egy kicsit más téma. Sári (apa unokatestvére) kérésére egy kis összefoglaló a zsidó szokásokról néhány pontban:

         1, A gyerekeket már nagyon hamar elkezdik a szokásaikra nevelni. A kislány ugye a nyáron múlt három éves, és mint korábban említettem, nagyon tanulékony, így a szokásos énekeket, áldásokat már elkezdték tanítgatni neki. Minden pénteken az anyuka dolga a gyertyák meggyújtása a sabat-ra, ezt is már a kislánnyal együtt csinálják. Az étkezések kapcsán a szigorú hús és tej elkülönítés is vonatkozik már a kislányra is, szerencsére az egy éves porontyra még nem, de szerintem már csak hónapjai vannak hátra, kb. majd amikortól már nem iszik tápszert. A kislány már pontosan tudja, hogy a húsos/tejes ételekhez különböző fiókból kell evőeszközt venni, és minden alkalommal megkérdezi, hogy épp a felső vagy az alsó fiókhoz nyúljon-e. Azt is tudja és elfogadja, hogy a sabat alatt nem játszhat semmivel, ami elektromossággal működik. Ez szerintem egy három évesnél nagy szó, hogy ezt ilyen természetességgel veszi, bár mivel ezt látja maga körül, így azért érthető. (ja, nálunk max a TV volt, ami titeket érintett 3 évesen... - AnyaSzerk.)

        2, A kipa hordással nem nagyon vagyok képben. Itthon az apuka szokta csak hordani (a házban elszórva mindenhol belebotlik az ember a szerte-szét hagyott kipákba), de nem világos, hogy milyen alkalmakra. Van, amikor az étkezésekre is felveszi, a sabat alatt persze folyton rajta van, meg az egyéb ünnepek alatt is, és van, hogy tök random alkalmakkor is észreveszem rajta. A picinek még nincs is hasonló kalpagja, de például az utcán az iskolába menő-jövő kisfiúkon nagyjából 3 éves kortól felfelé már látom. Ami számomra érdekes kérdés, hogy van-e a rögzítésére valami spéci trükk. Ahogy látom, itthon az apuka csak feldobja a fejére, az utcán viszont láttam már mindenféle hajcsattal történő rögzítéseket is. És vajon télen, amikor sapkát hordanak, alatta van a kipa? Vagy akkor is muszáj sapka helyett csak a kipát viselni? Sok még a megválaszolatlan kérdés:D

        3, A pajesz nem tűnik kötelező elemnek, a család férfitagjai között senkinek sincsen, és az utcán se nagyon botlok pajeszos emberekbe. Az egyetlen alkalom, ami most eszembe jut, hogy láttam, az a két zsidó fiatalember kalács és sabat gyertya osztogatása volt, hozzánk is becsengettek. Na, nekik akkora pajeszuk volt, hogy alig fért el a maszk alatt:D (Az is ilyen rögzített mű pajesz, ugye? - a szerk.)

        4, Az ételek kapcsán nagyon ragaszkodnak a kosher dolgokhoz, én is csak az ilyen termékeket áruló boltokban vásárolhatok. (Már ha hazaviszed...Tényleg, el kéne menned sütni egy ismerősödhöz:D - a szerk.) A kaja amúgy nem rossz, persze más, de általában nincs gondom vele. Sok halat esznek, ami nekem ugye nem olyan jó hír, meg sok a zöldség köret, pl. borsó, répa, kukorica, mini-cukkini, általában párolva. Pékárut nem nagyon esznek, abból én többet eszek, mint az egész család együttvéve. Gyümölcs és joghurt mindig rengeteg van itthon, csakúgy, mint tészta (töménytelen fajta) és a tonnányi nassolnivaló (amiknek nekem csak kb. a 20%-a a fogamra való). Ugyebár a szigorú szabályok miatt a tejszínes húsok kiesnek a menüből, csakúgy, mint a rántott hús krumplipürével, vagy a spagetti sajttal, a pizzáról már nem is beszélve. (Hahó, tejmentes verziók... - a szerk.) Szóval már nagyjából 5 hónapja nem ehettem a kedvenceimet, és még 7 visszavan… (Egyszer minden véget ér drágám... - AnyaSzerk.) A süteményeik rémesek úgy nagy általánosságban, a torta egy 10 centis vastagságú piskóta-monstrum, leöntve marcipánnal. A krémet max hírből ismerik. Az egyetlen vigaszom, hogy a süti sütésembe legalább addig nem találhatnak kivetni valót, amíg nem teszek bele húst:DD Tejfölt nem lehet kapni, csak valami „savanyú krém”-nek keresztelt cuccot, ami azért elég hasonló. Hiányzik a margarin, és a vajaik is furák.

      5, Karácsonyt nem ünnepelnek, helyette van a Hanuka. Erről már korábban írtam, úgyhogy most nem ismétlem meg;) Nincs karácsonyfa, se díszkivilágítás, és úgy nagy általánosságban semmi. (A környéken sem? - a szerk. - Azt nem tudom, hogy mit csinálnak házon belül, de kültéri világítást eddig csak egy helyen láttam, azt is 20 perc sétára otthonról:D - az író)

Most ennyit gondoltam, de ha van még kérdés, szívesen bővítem a felsorolást:)

A bejegyzés trackback címe:

https://aupairineurope.blog.hu/api/trackback/id/tr916351110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása